{ "title": "Kronik Gastrit", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/kronik-gastrit(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:49:08", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Kronik gastrit, zararlı etkenlerin mide mukozasına vermiş olduğu hasar sonucu mide mukozasının görevini yerine getirememesi olayıdır. Kronik gastrit aniden oluşan bir durum değildir. Aniden oluşan gastrite akut gastrit denir. Zamana yayılarak mide mukozasına yerleşen ve işleyişini engelleyen durum ileriki safhalarda kendisini hissettirir.

Kronik Gastrit Neden Oluşur?
Kronik Gastritin Belirtileri Nelerdir?

Kronik gastrit genellikle oldukça az belirti verir. Bazı durumlarda da belirti vermeden mideye yerleşir. Rahatsızlıkta uzun süreli iltihaplar vardır. Üst kadran ağrısı, mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir. İştahta azalma, şişkinlik ve geğirti görülebilir.

Kronik Gastritin Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide rahatsızlığı hissettiğinizde gastroenteroloğa başvurmanız gerekir. Genellikle hikâyenin dinlenmesiyle gastrit anlaşılabilir. Fakat doktorun kesin teşhis koymak için bazı tetkikler isteyebilir. En faydalı tetkik ise endoskopidir.

Rahatsızlığı tedavi etmek için mide asidini azaltması için ilaç kullanılabilir. Genellikle iki haftalık bir tedaviyle mide eski durumuna dönebilir. Fakat bunun üzerine koruyucu ilaç tedavisinin yapılması gerekir. Bu tekrarlamaması açısından önemlidir. İlaç tedavisinin yanında diyet verilebilir. Özellikle mide asidini artırıcı yiyecekler yasaklanır. Midenin kendini yenileme özelliği vardır. Buna rağmen kişiler yediğine dikkat etmezse mide asidi birikerek kronik gastrite neden olmaktadır. Bu yüzden mide mukozası normale döndükten sonra da yemeye ve içmeye dikkat etmek gerekmektedir.

Kronik Gastrit İçin Yasaklı Gıdalar
" } ] }