{ "title": "Gastrit Sıkça Sorulan Sorular", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/gastrit-sikca-sorulan-sorular(1).jpg", "date": "22.01.2024 00:39:22", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Gastrit sıkça sorulan sorular, bu makalede toplayarak sizlere gastrit hakkında bilinmeyen ve bilinmesi gereken konuları bir araya toparlamaya çalıştık. Bu makaleyi okuduğunuzda gastrit hakkındaki merak ettiğiniz her şeyi öğrenmiş olacaksınız.

Gastrit nedir, nasıl oluşur?

Gastrit mide derisinde meydana gelen iltihaptır. İki tür gastrit vardır. Birincisi aniden başlayan akut gastrit, diğeri uzun zaman boyunca iltihabın devam ettiği ve iyice yerleştiği kronik gastrittir. Gastritin en büyük nedeni “ Helicobacter pylori “ denen bir bakteri türünün mideye yerleşmesidir. Bu bakteri mide derisine yerleşerek bir iltihap oluşturur. Mide mukozasında (Derisinde) kızarıklık, şişme ve hücrelerde tahrişe neden olarak rahatsızlık verir. Bunun dışında bazı ilaç türleri ve alkol da gastrit yapabilir.

Gastrite hangi ilaçlar yol açar?

Romatizma ilaçları, aspirin ve bazı antibiyotikler gastrite neden olabilir. Bu tür ilaçların bilinçsiz olarak kullanılması gastritin ilerlemesine neden olabilir. Bazı durumlarda gereksiz alınan bir aspirin kanamaya neden olabilir. Aspirin kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaçtır. Bu yüzden aspirin kullanımı bazı durumlarda sadece mide mukozasına temasıyla değil, kana karışarak da zararlı etkileri ortaya çıkarabilir.

Gastritin tedavisi var mıdır?

Gastritin tedavisi yapılırken gastrite sebep olan unsuru ortaya çıkarmak önemlidir. Tedavi ona göre planlanmalıdır. Eğer sebep bakteri ise mide koruyucu ve asit giderici tedavi ilaçları verilir. Mide mukozası yaralı ise midenin salgıladığı özsuyundan etkilenir ve hastanın şikâyetleri artar. Bu yüzden midedeki asidi azaltmak için diyet yapılmalıdır. Hastaya asidi artırıcı gıdalar yasaklanır ve antibiyotik tedavisi yapılır. Gastritin nedeni ilaç ve alkolse bunlar kesilir.

Helicobactery pylori bakterisinin görülme sıklığı nedir?

Bu bakteri her yüz kişiden sekseninde görülür. Bu Türkiye'nin rakamlarıdır. Avrupa'da bu oran yüzde elliye düşmektedir. Fakat bakterinin olduğu her mide aynı derecede rahatsızlık vermez. Bakteri miktarı çok olan kişiler bu rahatsızlığı daha fazla hissetmektedirler.

Helicobactery pylori bakterisi nasıl bulaşır?

Bu bakterinin bulaşma yolu ağız yoluyla alınan besinler ve içeceklerdir. Yediğimiz besinlerin hijyeni oldukça önemlidir.

Gastrit tedavisi ne kadar sürer?

Eğer gastrit sebebi mikropsa, bu iki haftalık antibiyotik tedavisiyle temizlenebilir. Mide temizlendikten sonra hastaya koruyucu ilaçlar verilebilir. İlaç ve alkole bağlı gastritte ise bunların kesilmesi yeterli olacaktır. Çünkü midenin kendini onarma özelliği vardır. İlaçlar sadece onarım hızını artırır.

Hasta olan kişi bakterinin varlığını anlayabilir mi?

Bakteri olması her zaman kişiye rahatsızlık vermeyebilir. Bazı durumlarda bakterinin olmasına rağmen kişi bunun farkına varamayabilir. Kişiler uzun yıllar bu bakteriden haberdar olmadan yaşayabilir. Bu bakterilerin belirlenebildiği yöntemlerin en önemlisi Endoskopi tetkikidir. Bunun dışında dışkı, kanve nefes testi ile bakteri belirlenebilir.

Gastritin yaşla ilgili etkisi var mıdır?

Özellikle bakteriye bağlı gastrit türlerinde yaşın önemi vardır. Yaş ilerledikçe gastrite yakalanma riski artar. Çocukluk döneminde sıfıra yakın olan mide bakterisi yirmili yaşlarla birlikte yüzde ellilere çıkar. Ellili yaşlarda yüzde seksenlere dayanır.

Aç kalmak gastriti azdırır mı?

Gastritte uzun süre aç kalınması genellikle şikâyeti artırır. Bazı durumda açken şikâyet artarken bazı durumda yemekten sonra şişkinlik, gaz ve geğirti gibi şikâyetler olur. Baharatlar, kızartmalar, yağlı yiyecekler, meyveler, asitli içecekler, sirke ve turşu gastriti artırır.

Sigara ve alkolün gastrite etkisi ne kadardır?

Sigaranın ve alkolün sindirim sistemine oldukça fazla zararı vardır. Özellikle nikotin mide asit salgısını artırır. Ayrıca nikotin midenin giriş kapısının gevşemesine neden olarak reflü oluşmasının sebeplerindendir. Mide sürekli kendini yenilese de sürekli alkol ve sigara kullanımı bu yenilemeyi yavaşlatmaktadır.

Gastritin belirtileri nelerdir?

Şişkinlik, midenin yanması, rahatsızlık hissi, ani başlayan bulantı ve kusma akut gastritin belirtileridir. Alkol ve ilaca bağlı kanamalı gastritlerde kusmukta ve dışkıda kan görülebilir, halsizlik ve bayılma durumu olabilir.
" } ] }