{ "title": "Gastrit Nedir", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/gastrit-nedir(1).jpg", "date": "19.01.2024 20:11:27", "author": "Büteyra", "article": [ { "article": "
Gastrit nedir, diğer bilinen adıyla mide iltihabı alerji ya da enfeksiyon yoluyla meydana gelen midede ağrı, ekşime, kusma, iştahsızlık gibi etkileri olan bir hastalık türüdür. Bu hastalığın oluşmasında alkol, sigara, asitli içecekler gibi zararlı maddeler etkin rol oynamaktadır. Gastrit, diğer birçok hastalıktan farklı olarak her yaşta eşit şekilde görülmez. Nadir olarak çocuklarda görülse de özellikle 20'li yaşlardan itibaren görülme sıklığı yaşla paralel olarak artar. Eğer daha ciddi bir hastalığın belirtisi değilse midede bu hastalığın oluşmasına neden olan madde ya da maddelerin alımı durdurulduğu takdirde kendiliğinden geçecektir.

Gastrit rahatsızlığının herkeste görülebilen, geçici olarak nitelendirilebilecek akut ve daha nadir rastlanan ancak sürekli devam eden kronik olmak üzere iki ayrı türü vardır ve oluşmasındaki en büyük sebep bakterilerdir. Ağız yoluyla, tüketilen yiyecek ve içecekler aracılığıyla oluşur. Bu yüzden bu tarz bir hastalıkla karşılaşmamak için tükettiğimiz besinlere dikkat etmeli, hijyene ayrıca önem vermeliyiz. Besinler ve hijyen dışında gastrit alınan ilaçlardan dolayı da oluşabilir. Başta aspirin olmak üzere genel olarak ağrı kesiciler, romatizma ilaçları bu hastalığın oluşmasında etkili olabiliyorlar.

Gastrit tedavisi birden fazla metot içerir. Örneğin; hastalığın oluşmasına alkol, sigara veya asitli yiyecekler, içecekler neden oluyorsa öncelikle bunların tüketimi durdurulmalıdır. Bu konuda bir uzmandan yardım alarak belirleyeceği diyete uyabilir, böylece hastalığın etkilerinin azalmasını veya yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında midenin korunması ve asidini azaltan ilaçlar da farklı bir tedavi yöntemidir ancak doktor uygun gördüğü takdirde uygulanmalıdır. Bir diğer tedavi yöntemi ise bakterilerin sebep olduğu gastrit hastalığını yok edebilmek adına uygulanan antibiyotik tedavisidir. Tedavi süreleri ise kişiye ve hastalığın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastalık eğer bakterilerden kaynaklıysa birkaç haftalık antibiyotik tedavisi hastalığı iyileştirmek için yeterli olacaktır ya da beslenme şeklinden kaynaklı bir durumsa beslenme şekli değiştirildiği zaman kısa bir süre içerisinde rahatsızlık giderilmiş olur ancak hastalık sürekli bir hal almışsa yani akut dönemden çıkıp artık kronikleşmiş ise tamamen yok edilmesi hiçbir zaman söz konusu olmayabileceğinden sadece hastalığın etkilerine azaltabilmek için ilaç tedavisine sürekli olarak devam edilmelidir.

Ek olarak aç kalmak gastritin etkilerinin artmasına sebep olur. Midenin kendi ürettiği yoğun asitten kaynaklı olan bu rahatsızlık az yemek yenildiği takdirde geçmeyeceği gibi midedeki yanma hissi daha da artacaktır. Bu yüzden rahatsızlık hissi sürdüğü müddetçe aç kalmamaya dikkat edilmeli, özellikle hastalığı tetikleyebilen sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
" } ] }