{ "title": "Gastrit Nasıl Teşhis Edilir", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/gastrit-nasil-teshis-edilir(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:39:37", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Gastrit nasıl teşhis edilir, gastrit, midenin iç yüzeyinde meydana gelen iltihaplanmadan ibaret bir hastalıktır. Genellikle erişkinlerde hatta ileri yaş grup insanlarda daha sık görülen gastrit genellikle kronikleşir. Gastrit ülserle karşılaştırıldığında daha yüzeysel bir hastalıktır. Fakat zamanla ve tedavi edilmediği sürece ülserleşebilir. Bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşan gastrit antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Gastritin teşhis edilebilmesi için belirtilerinin de bilinmesinde fayda vardır.

Gastritin Belirtileri ve Nasıl Teşhis Edilir?
Endoskopi ile Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Endoskopi tetkiki ile gastritin teşhisi kolaylıkla yapılabilir. Mide yanması veya ağrısı gibi şikâyetiniz varsa öncelikle bir gastroenteroloğa başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz muayenesini yaptıktan sonra endoskopi istemi yapacaktır. Özellikle 40 yaşını geçmiş kişilerde bu türlü rahatsızlık belirtileri varsa kesinlikle endoskopi tercih edilir. Endoskopi yapılacağı gün aç olarak hazır bulunursunuz. Tetkike başlanmadan önce dil kökü ve küçük dil spreyle uyuşturulur. Doktorunuz ucuna kamera takılı bir boruyla ağzınızdan girer ve kamera vasıtasıyla midenizin içini izler. Şayet midenizde gastrit benzer anormallikler varsa gastrit teşhisini koyar ve gerek görürse mideden küçük bir parça alarak patolojinin incelemesini talep eder. Gastrit teşhisi için en etkili yöntem endoskopidir.
" } ] }