{ "title": "Gastrit Mide Bulantısı Yaparmı", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/gastrit-mide-bulantisi-yaparmi.gif", "date": "20.01.2024 18:20:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Gastrit mide bulantısı yapar mı, gastrit mide iç yüzeyinin tahriş olması ve iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Bu sorun kısa süreli etkili olduğunda akut, uzun dönem devam ederse kronik gastrit olarak tanımlanır. Gastrit genellikle uzun süreli ilaç kullanımı, alkollü içeceklerin aşırı alınması, viral enfeksiyonlar, stres ve midedeki bakteriyel enfeksiyonlar gibi sebeplerle oluşur. Bu rahatsızlık bazı insanlarda bir belirti vermeden ilerlerken, bazılarında iştahsızlık, mide bulantısı, karında ağrı ve kusma gibi etkilerle seyreder.

Gastrit riskini arttıran etkenler

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı gastrit olumunda oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Aşırı yağlı gıdalarla beslenmek, asit içerikli içeceklerin ve meyvelerin tüketilmesi, kahvenin fazla içilmesi mideyi tahriş eden bir unsurdur. Stresli bir yaşamın içinde olmak, kişilerde mide asidinin daha fazla üretilmesine neden olur. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olan, crohn hastalığı gibi bazı hastalıkları olan kişilerde gastrit açısından riskli duruma gelir.

Mide bulantısı gastrit belirtileri arasında mıdır?

Gastrit mideyle alakalı bir sağlık sorunu olmasına rağmen, çoğunlukla bir belirti vermez. Bu hastalığın teşhis edilmesi genellikle başka bir sağlık sorunu nedeniyle olur. Mide mukozasından örnek alınıp, inceleme yapılırsa gastrit teşhis edilebilir. Ancak herkeste gastrit bu şekilde seyretmez. Bazı kişilerde günlük yaşamı olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu şekilde görülen belirtilerin en fazla olanı iştahsızlık nedeniyle kilo kaybı olması, midede ağrı olması, bu ağrılarla birlikte mide bulantısı olması, kusmanın buna eşlik etmesi gibi sorunlar görülür. Bu şekildeki belirtilerin hepsi bir arada görülmez. Gastrit ilerledikçe belirtilerin şiddeti ve görülme sıklığı artış gösterir.

Gastrit etkisinden korunmak için ne yapılmalı?

Gastrit nedeniyle görülen mide bulantısı gibi belirtilerin kontrol altında tutulması için, öncelikle hastaların doğru bir beslenme programı uygulaması gerekir. Bu yüzden fazla miktarda mide asidi üretimine neden olacak asitli besinlerin tüketiminden kaçınmak gerekir. Aşırı kahve, çay, şekerli içecek, baharatlı gıda ve yağlı gıda tüketiminden uzak kalınmalıdır. Ayrıca gastrit rahatsızlığını önemli derecede etkileyen alkolden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Bu arada içilen ilaçlara dikkat edilmelidir. Özellikle mide iç yüzeyini etkileyen aspirin gibi ilaçlar kullanılmamalıdır. Midenize dokunan besinlerden uzak kalmanız, geceleri yatmadan 2 saat önce beslenmeyi kesmeniz gastrit rahatsızlığından uzak kalmanıza neden olur.
" } ] }