Gastrit korunma yolları arasında uzmanların en çok değindiği nokta az fakat sık sık yemek yemektir. Aşırı yemek mide asidinin salgılanma miktarını artırır, bu da midede yanma şikâyeti yaratır. Özellikle geceleri yemek yememeye özen gösterilmelidir. Çünkü mide gece dinlenir. Yemek yendiğinde sindirim devam eder, bu durum midenin yorulmasına, hazımsızlık ve reflüye neden olmaktadır. Yemek ile uyku arasında 3 saat olması gerekir. Küçük lokmalar sindirimi kolaylaştırırken midede ağırlık hissini azaltmaktadır. Besinlerin mümkün olduğunca fazla çiğnenerek yutulması da şişkinlik şikâyetini giderir. Çok sıcak veya çok soğuk besinlerden uzak durulmalı, hızlı yemek yemek ve ayakta yemek yemek alışkanlıklarından vazgeçilmelidir. Ayrıca yemeklerden sonra egzersiz yapılması ya da yatmak mide suyunun yemek borusuna kaçmasına neden olur. Bu da asidik yapıya sahip olan mide sıvısının yemek borusuna hasar vermesine neden olabilmektedir. Ayrıca kafeinli içecekler, portakal suyu ve gazlı içecekler gastrite neden olan faktörler arasında yer almaktadır.
Gastrit Korunmak için Uzak Durulması Gerekenler
Aşırı yağlı yiyecekler mideyi yorar ve hazmı zorlaştırır. Kızarma gibi gıdalar tüketilmemelidir,
Fazla yemek yemek mide kapasitesini zorlar,
Soğan mide öz suyunu arttırır, bu da mide duvarlarına zarar verir,
Çikolatadan uzak durulmalıdır. Çikolata içinde bulunan yağ ile kafein mide şikâyetlerini arttırır, yanmalara neden olur.
Gastrit hastalığı, mide iç duvarlarında bulunan zarın farklı nedenlerle iltihaplanmasıyla gelişen bir durumdur. Yetişkinlerde görülen bu rahatsızlığa çok sık rastlanmaktadır. Yaygın olarak görülen bu hastalığın tedavi basitken tedavi süresince ve sonrasında hastaların içecek ve yemeklerine dikkat etmesi gerekir. Aksi halde hastalık yeniden nükseder. Devam eden ve tedavi edilmeyen gastrit rahatsızlığı ileri aşamada ülsere neden olur ve mide yaraları görülmeye başlanır.
Gastritin en büyük nedeni beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıklardır. Bununla birlikte sigara ve alkol tüketimi gastrit oluşumundaki en büyük faktörler arasında yer alır. Bu maddeler doğrudan mide zarının tahriş olmasına, mide asidinin artmasına ve hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Ayrıca aşırı stres yine mide suyu asit miktarını arttırır. Stresten uzak durmak rahatsızlığın getirdiği şikâyetlerin azalmasını sağlar. Sürekli kullanılan aspirin, romatizma ağrılarına karşı kullanılan ağrı kesiciler de gastrite neden olur. Kronikleşen gastrit belirti vermeden ilerler. İltihap uzun sürede devam ederken mide ağrısı, getirme, kusma ve mide bulantısı bu durumda kendini göstermeye başlamaktadır. Ani gelişen akut gastritte yanma ve ağrı gözlemlenmektedir. Kişinin karnı acıktıkça şikâyetleri artar. Kronik gastritte oluğu gibi akut gastritte de bulantı ve kusma görülmektedir.
Gastrit Korunma Yolları
Uzun süreler aç kalınmamaya dikkat edilmelidir. Mide aç kaldığında salgılanan öz suyu mide duvarlarına zarar verir. Bu nedenle sabahları mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
Sindirimi zor besinlerin devamlı kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle diyet programlarında devamlı olarak sebze yenmesi mideye olumsuz etkiler bırakmaktadır.
Gastriti engellemek için sabahları ılık olarak bir bardak su içilmelidir. Ilık su mideyi rahatlatır.
Gıdalar aşırı sıcak ve aşırı soğuk olarak tüketilmemelidir.
Az yağlı protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Proteinlerin enerji verme özelliği kadar doku hasarlarını onarma özelliği bulunmaktadır. Gastritten korunmak için mide zarının onarılmasını sağlayan proteinleri yağsız et, tavuk, az yağlı süt ile yoğurdun tüketilmesi faydalı olacaktır.
Gastritten koruyan bir diğer şey ise flavonid içerikli yiyeceklerdir. Parlak renkli olarak adlandırılan meyve ve sebzeler gastritin negatif etkilerini ortadan kaldırma özelliği bulunur. Elma, kiraz, biber, kereviz ve kızılcık falavonid içeren gıdalardandır.
Koyu yeşil yapraklı sebzelerde gastrit şikâyetlerini azaltmaktadır. Bu sebzelerde bulunan A, K ve C vitaminleri ile demir, falot ve kalsiyum içerdiğinden gastrite karşı oldukça faydalıdır.
Probiyotik içeren besinler de gastrit şikâyetlerini gidermektedir. Gastrite böylece iltihaba neden olan bakterilerin üremesini probiyotikler engellemektedir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler dilerlerse yoğurt ve kefir gibi gıdaları direkt tüketebilir ya da kapsül formunda vücuda alınabilmektedir.
Sindirimi kolay olan gıdalar makarna, haşlanmış pirinç lapası, pişmiş sebze ve az yağlı çorbalar besinlerdir. Bu besinler mideyi yormaz ve mide zarına zarar vermez.