{ "title": "Gastrit İlaçları", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/gastrit-ilaclari.jpg", "date": "20.01.2024 18:43:42", "author": "Börçetin", "article": [ { "article": "
Gastrit ilaçları nelerdir ve tedavisi nasıl olur bunara cevap vermeden önce gastrit nedir ve gastrit'e neden olan etkenler nelerdir onlardan bahsedelim. Gastrit midenin iç kısmında yer alan mide duvarının iltihaplanması ile meydana gelen bir hastalık çeşididir. Özellikle yetişkinlerde de görülen gastrit orta yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülmektedir. En sık görülen çeşidi ise kronik müzmindir. Yine mide hastalıklarından birisi olan ülsere nazaran gastrit hem tedavisi kolay ve hızlı olan bir hastalıktır hem de mide içerisindeki hasarı daha azdır. Şunu da hatırlatmakta yarar vardır, gastrit fark edildiğinde tedavisine başlanmakta geç kalınır ise ülsere çevirir. Midede oluşan gastritin oluşmasındaki başlıca sebeplerden bir tanesi mikroptur.

Mide rahatsızlığı olan gastritin oluşmasında başlıca sebepler ise şu şekilde sıralanabilir. Halk arasında da bilinen sebeplerden bir tanesi strestir. Stresli olan kişilerin midelerinde asit oranı yükseldiği için bu fazla asitler gastrite davetiye çıkarır.

Kişilerin beslenme alışkanlıkları da oldukça önemlidir bu hastalık için. Düzensiz beslenme, alkol, sigara gibi insan bedenine ve doğrudan mideye oldukça zararlıdır ve midede oluşacak olan gastrit'e de sebep olan başlıca faktörlerden bazılarıdır. Yine mide iç yüzeyinde oluşan gastrit bazı ilaçların mide duvarını zedelemesi ile de meydana gelebilmektedir.

Gastrit belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır. Bazı gastritler kişilerde aniden gelişirken bazıları ise belirli bir zaman uyarıp sonradan iyice hissedilmeye başlar. Tıp dilinde akut ve kronik diye ikiye ayrılan gastrit bu çeşitleri ile bilinmektedir. Akut gastritte midede sürekli bir yanma hissi hâsıl olmaktadır ve hasta bu yanma ve midesinde basınç hissini aç karnına daha belirgin hissetmektedir. Kronik gastrit ise sinsi bir şekilde ilerler ve bazı durumlarda hiçbir rahatsızlık belirtisi vermeyebilir. Hastalığın iyice ilerlemesinin ardından midede bulantı akabinde kusma ile belirtileri başlar.

Gastrit tanısı için bazı aşamalar gerekmektedir. Hasta kendisinde olan bazı rahatsızlıklardan şüphelenip doktoruna başvurduğunda ilk adım atılmış olur ve bunun akabinde midede olan sorunun anlaşılması için endoskopi uygulanmaktadır. Endoskopi işleminde hastanın midesine yemek borusu içerisinden bir kamera salınarak midedeki durumun anlaşılması sağlanmaktadır. Genç olan hastalar bu durumda daha şanslıdırlar ve tanıları daha kolay bir biçimde konulup tedavilerine başlanmaktadır.

Gastrit tedavisi ve bu tedavide kullanılan çok sayıda ilaç vardır ve bu ilaçlar hastanın hastalık derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedirler. Tedavi esnasında kullanılan ilaçlara tamamen doktor karar vermektedir ve ilaç dozlarını da doktorun kendisi belirlemektedir. Gastritte kullanılan bazı ilaçların isimleri ise şu şekildedir. MAGNEZİ KALSİNE, MAGNOKAL, RENNIE, SİMELKAT PLUS gibi ilaçlar tedavi esnasında doktor tarafından verilirler.

Gastrit de dâhil bütün hastalıkların mutlaka tedavisi vardır ve yapılması gereken tek şey hekimlere başvurmaktır. Hekimler dışında kimsenin önerdiği ilaçları alıp kullanmamak sizlerin yararınıza olacaktır.
" } ] }