{ "title": "Gastrit Belirtileri", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/gastrit-belirtileri-5232.jpg", "date": "19.01.2024 17:29:45", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "Gastrit belirtileri ani gelişen yani akut ve devamlı olarak tekrarlayan kronik olarak ilerleme şekline göre ikiye ayrılmaktadır.

Akut Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Akut gastrit, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genelde kanama görülen akut gastrit mide hastalıkları arasına en sık görülen hastalıklar arasına yer almaktadır. Akut gastrit nedeniyle genelde sindirim kanalları üst kısmında kanamalar oluşur ve bu rahatsızlık her yaşta görülebilmektedir.

Akut Gastrit Oluşma Neden Olur?
Genel olarak gastrit mide mukoza tabakasında farklı nedenlerle gelişen iltihaplanmadır. Genelde müzmin yani kronik gastrit toplumda en sık görülen çeşittir. Gastrit belirtileri hastalık ilerlerken nadir olarak kendini göstermektedir.

Kronik Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Kronik gastrit belirtileri oluşmaya başlandığında altından ülser veya farklı oluşumların varlığı tespit edilmelidir. Ayrıca antiromatizmal ilaçlar ya da aspirin kullandıktan sonra hastalarda gizli kanamalar görülür. Gastrit hastalığı ilk evresinde belirti vermeden bakteriler üremeye devam eder. Fakat hastalık kronikleşmeye başladığında belirtiler görülür. Gastrit rahatsızlığının en önemli belirtisi mideden başlayarak ağza yayılan bir yanma hissi olarak görülmektedir.

Mide ağrısı genelde gastrit belirtileri arasında fazla görülmezken, midenin duyarlı olduğu besinlerin tüketilmesi sonucunda gözlemlenen bir durumdur. Bazı besinler gastriti tetikler. Acılı gıdalar tüketildiğinde mide buna tepki verir. Ayrıca mayalı ve ekşi gıdalar gastrite neden olan HP virsünün oluşmasına zemin hazırlar. Midedeki yanma hissine bu virüs neden olmaktadır. Gastrit rahatsızlığında mide mukozasındaki hasar yüzeyseldir. Fakat ilerlediği takdirde ülser oluşumuna neden olabilir. Enfeksiyon sunucu oluştuğundan antibiyotik tedavisi başarılı sonuçlar vermektedir.

Gastrite neden olan H. Pylori bakterisi tüm dünyada enfeksiyona neden olarak görülen yaygın bir bakteridir. Ayrıca bu bakteri vücuda genelde çocukluk döneminde girer ve yıllarca barınır. Alkol, sigara kullanımı ve kötü beslenme sonucunda mide iç yüzeyinde tahrişler oluşur. Bunun nedeni ise bu maddeler midede daha fazla asidin salgılanmasını tetikler. Artan asit oranı ise gastrit oluşumuna neden olmaktadır.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Düzensiz beslenme, stresli bir yaşam gastriti tetikler. Enfeksiyon hastalığı olan gastrit kendiliğinden iyileşmez. Bu nedenle uzmanların kontrolünde antibiyotik tedavisi ve beslenme şeklindeki değişikliklerle kolayca iyileşen bir rahatsızlık türüdür. İlk şikâyetler görülmeye başlandığında vakit kaybetmeden Uzman hakime muayene olunmalıdır. Alkol ve sigara gibi mide asidinin salgılanma miktarını arttıran maddelerin kullanımının kısıtlanması, mide duvarını tahriş eden acılı, eksi ve mayalı gıdaların tüketilmemesi gastrit tedavisini destekler.
" } ] }