{ "title": "Gastrit Başlangıcı", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/gastrit-baslangici.jpg", "date": "21.01.2024 09:21:15", "author": "nevin bayram", "article": [ { "article": "
Gastrit başlangıcı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Buna etki eden bu nedenleri belirtmeden önce gastritin ne olduğunu açıklayalım. Gastrit, midenin iç yüzünde yer alan ve mukoza denilen tabakanın iltihaplanması hastalığıdır. Bu hastalık yaş sınırına bakmadan her yaştaki kişide görülebilen bir hastalıktır. Daha çok erişkinlerde, ileri yaşlarda görülen ve toplumda sıkça rastlanılan bir hastalıktır. Çoğunlukla kronik gastrit olarak görülmektedir.

Gastrit başlangıcını sağlayan nedenler
Gastritin Belirtileri Nelerdir?

Gastritin başlangıcında en çok, mide ağrıları, midede yanma hissi, mide ağrısıyla beraber mide bulantısı ve kusma, ishal, midede şişkinlik hissi oluşması gibi rahatsızlıklar görülür. Tabi bütün bu rahatsızlıklar hepsi bir arada görülmez. Zamanla bu rahatsızlıkların hem çeşitleri artar hem de şiddeti artar. Herkeste bu rahatsızlıklar farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Kişinin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları da Gastritin başlangıcında ve oluşumunda etkili olabilir. Asitli meyvelerin ve içeceklerin çok tüketilmesi, kahvenin fazla tüketilmesi de Gastritin başlangıç riskini arttırır. Karın ağrısı, iştahsızlık, yemek yemekten zevk almama, tiksinme gibi belirtiler de görülebilir. Fakat şunu belirtmekte fayda var: Her kişinin gastrit belirtileri farklıdır. Hastalığın ilerlemiş olması veya yeni oluşmaya başlamış olması bu belirtileri farklılaştırır.

Gastritin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastalığın tedavisi için yapılması gereken ilk iş bir gastroenteroloji uzmanına gidilmelidir. İlk muayene de hastalığın teşhisi konulmadıysa endoskopi tekniğiyle hastalık anlaşılabilir. Hastalığın oluşma nedenleri de tedavi aşamasının belirlenmesinde önemlidir. Eğer hastalığın oluşmasına midedeki asitler neden oluyorsa, midedeki bu asitleri gideren ilaçlarla bu hastalık giderilebilir. Nedeni H. Pylori denilen bakteriyse o zaman antibiyotik tedavisiyle giderilebilir. Uzun süre tedavi edilmeyen Gastrit, ülser olarak bilinen midenin iç kısmında yaralara, hatta mide kanserine bile neden olabilir.

" } ] }