{ "title": "Çocuklarda Gastrit", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/cocuklarda-gastrit.gif", "date": "19.01.2024 08:23:19", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Çocuklarda Gastrit, midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Toplumumuzda sık görülen bir hastalıktır. Genellikle kronik gastrit görülür. Gastrit, genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Çocuklardaki gastrit vakası, rota virüsten kaynaklanır. Yetişkin bireylerde ise noro virüs ve kampilobakter daha yaygındır. Diğer bakteriler ve parazitler de daha az rastlanan nedenler arasındadır.

Çocuklarda gastrit, özellikle okul çağı çocuklarında bu tür mide rahatsızlıkları sık görülmektedir. Bu rahatsızlıkların 7-8 yaşlarında başlamasının en önemli sebeplerinden biri okul çağındaki yanlış ve düzensiz beslenmedir. Katkı maddeli yiyecek ve içecek tüketen, fast food yiyecekler yiyen çocuklarda mide hastalıklarına neden olmaktadır.
Karın ağrının üç aydan fazla devam etmesine kronik karın ağrısı denir. Kronik karın ağrısı rahatsızlığıyla gelen çocuklarda yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ağrının sebebi mide rahatsızlığı olup olmadığı saptanabilir. Çocuklarda en çok görülen mide rahatsızlığı gastrittir. Doğru beslenmenin çok önemli bir etken olduğu gastritte, hastalığı harekete geçiren çok önemli diğer bir sebepte 'Helicobacter pylori' isimli bir bakteridir. Bu bakteri bulaşıcıdır ve hijyenin çok önemli bir yeri vardır. Bu nedenle çocuğa yakın çevresinden ve yediği gıdalardan bulaşabilir. O nedenle çocukta Helicobacter pylori bakteri görülürse yakın çevresinde de araştırma yapılması gerekir. Eğer yakın çevresinde de görülürse onların da tedavisi yapılmalıdır ve korunmada en önemli etken hijyen kurallarına uymak, düzenli olarak el temizliği gibi önlemlerin alınmasıdır. Eğer bu önlemler alınmazsa, yapılan ilaç tedavisinin etkisi geçince hastalık yinelenecektir.
Çocuklardaki strese karşı duyulan hassasiyette mide hastalıklarında rol oynar. Genellikle okula başladıktan sonra ders kaygısı olan çocuklarda mide rahatsızlıkları görülmekte hem stres hem yanlış beslenme bir araya gelince çocuklarda mide problemleri artmaktadır.

Gastritin Belirtileri, gastrit birden oluşan, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır.

Kronik gastrit, genelde çok fazla belirti vermez ya da belirti vermeden ilerler. Uzun süreçli mide iltihabı vardır. Karnın üst kısmında ağrı, mide bulantısı, kusma, geğirti, iştah azalması ve şişkinlik görülebilir.

Akut gastritte, midede yanma, basınç ve ağrı gözlemlenir. Hasta aç karnına şiddetini arttığını belirtir. Kronik gastritte olduğu gibi bulantı, kusma akut gastritte de vardır. Akut gastritin ilerlediği durumlarda dışkı siyahlaşır.

Gastrit tanısı, öncelikle çocuk dahiliye uzmanına ya da gastroenteroloğa başvurmamız gereklidir. Hastalığın tanısını belirlemek için, hastanın öyküsünü dinlemek yeterli olacaktır. Fakat bazı durumlarda mide rahatsızlığı araştırılırken endoskopi yapılır ve tanı endoskopi sonucuna göre konur. Genelde birçok aile bu yöntemi bilmiyor. Çocuklara çok rahat ve iyi koşullar altında endoskopi yapılıyor ve mide şikâyetinin kesin tanısı koyuluyor eğer şüpheli bir durumla karşılaşılırsa mideden biyopsi (Parça alınması) alınır. Endoskopik yöntemle mide şikâyeti araştırıldıktan sonra kesin tanısı koyulur ve ilaç tedavisine başlanır. Özellikle çocuklarda ilaç tedavisi ile mide asidi azaltılmaya çalışılır. İlaç tedavisinin yanıt vermesi için beslenme düzenine ve hijyene yönelik önerilerin de mutlaka uygulanması gerekiyor.

Gastritin tedavisi, gastrit daha kötü problemlere yol açabilen bir hastalık olduğundan mutlaka tedavi edilmelidir. Gastrit nedenleri arasında bakteri yoksa tedavide, mide asidini azaltıcı veya asidin etkisini yok edici ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç tedavisiyle birlikte beslenmede bazı değişiklikler yapılır, kişiye diyet tedavisi uygulanır. Midenin yüzeyini tahriş etmeyecek yiyecekler tüketilmesi gerekir. Son dönemlerde gastritin sebepleri arasında Helicobacter pylori adındaki bakterinin olduğu bilinmekte ve bu nedenle tedavinin yanında, bakterileri öldürücü antibiyotik tedavisi de uygulanması daha iyi sonuçlar vermektedir.

Gastrit Rahatsızlığında Tüketilmemesi Gereken Besinler, gastrit rahatsızlığı bulunan çocuklar, kafeinli içeceklerden, çok fazla yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunun nedeni mide bu hastalık sebebiyle hassas olduğundan bu tarz yiyecekler mideyi yorar, hazmetmeyi zorlaştırır. Bu tür gıdaları çok fazla yememeye özen gösterilmelidir. Gastrit rahatsızlığı bulunan çocukların çikolata tüketmeleri pek tavsiye edilmez çünkü çikolatada yağ ve kafein oranı fazladır. Fakat her çocuğun bünyesi aynı olmadığından, her çocuğun bünyesine ve hastalık düzeyine göre besin düzenlemesi yapılmalıdır.

Mide rahatsızlıklarından Korunmak İçin, az ama sık yemek yenmelidir. Fazla yemek yemek midede yanma hissini arttırır ve bu durum çocuğu rahatsız eder. Geceleri yemek yemek midenin gece boyu çalışmasına sebep olur ve mide yorulur. Sindirim işleminin tamamlaması için en az 3 saat gerekmektedir. Bu nedenle uyku ve yemek arasında en az 3 saat kadar süre olmasına dikkat edilmelidir. Lokmalar küçük olmalı ve besinler çiğnemeden yutulmamalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketmek ve hızlı yemek yemek mideye zarar verir. Ilık gıdalar tüketilmeli ve yemeğe biraz daha fazla vakit ayrılmalıdır.
" } ] }