{ "title": "Atrofik Gastrit", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/atrofik-gastrit-7366.jpg", "date": "20.01.2024 05:27:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Atrofik gastrit, midenin iç yüzeyini döşeyen mukoza tabakasının buradaki epitel hücrelerin ve salgı bezlerinin kaybıyla sonuçlanan kronik iltihabıdır. Atrofi zaten hücre içeriği ve boyutlarının azalması anlamını taşır. Bu rahatsızlığı olan midede mide mukozasında bağırsak tipinde dokular oluşmaya başlar ve bu intestinal metaplazi olarak tanımlanır. Midede olan asit salgılayan hücrelerin azalmasıyla birlikte mide suyunun asiditesi azalmakta ve yiyeceklerin sindirimi zorlaşmaktadır. Bu sırada demir ve B12 vitaminin emilimi de bozulur, uzun dönemde bunların eksikliği nedeniyle kişide kansızlık gelişir.

Atrofik gastrite neden olan etkenler

Bu rahatsızlığa en fazla vücudun savunma sistemindeki bozukluklar ve Helicobacter pylori adlı bakterinin neden olduğu kronik enfeksiyondur. Nadiren kronik alkalen reflü gastriti ve parsiyel mide rezeksiyonlar sonrasında bu tür gastrit gelişebilir. Atrofik gastrik Tip A gastrit ya da otoimmün gastrit olarak da tanımlanır. Burada Atrofi midenin gövdesinde (Korpus) ve kubbe (Fundus) bölümünde meydana gelebilir. Asit salgılayan hücrelerdeki azalmaya göre mide suyunun asiditesi azalma gösterir. Bu durum midenin alt taraflarındaki hücrelerden gastrin denilen hormon salgısını artırır. Bu sayede hastaların kanında gastrin seviyesinde yükseklik meydana gelir.

Helikobakter pylori enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan atrofik gastritte meydana gelen atrofi, midenin alt bölümlerinde daha fazla görülür. Midede bu bölümde asit salgısını arttıran gastrin hormonunu salgılayan hücrelerin kaybıyla midede asit sekresyonu azalma gösterir. Bu tür rahatsızlıkta serum gastrin seviyesi çoğunlukla normal olur.

Atrofik gastritte klinik bulgular

Bu rahatsızlığı olan kişilerin çoğunda belirgin bir şikâyet olmaz. Belirtilerin olduğu kişilerde ise bunlar diğer mide rahatsızlıklarında görülen belirtilerle aynı olur.
Atrofik gastrit tedavisi nasıl olur?

Midede atrofik gastrit gelişmesi durumunda bunun geri dönüşü mümkün olmaz. Bu hastalarda mide kanseri gelişme riski, diğer kişilere göre yüksek olduğundan, hastaların belirli aralıklarla endoskopi ile takip altında olması gerekir. Özellikle ailesinde mide kanseri öyküsü olan hastaların daha özenle takip edilmesi gerekir. Hastanın midesinde helikopter pylori enfeksiyonu belirlenirse, buna uygun tedavi yapılır. Bu hastaların yemek sırasında kola, limonata gibi mide asidini yükseltecek içecekleri almaları, sindirim için yardımcı olabilir.
" } ] }