{ "title": "Antral Gastrit", "image": "https://www.gastrit.gen.tr/images/antral-gastrit-3989.jpg", "date": "21.01.2024 06:26:11", "author": "Safi", "article": [ { "article": "
Antral gastrit, gastrit hastalığının midede antrum bölümünde oluşan türüdür. Gastrit hastalığının antrum bölgesine has türü olması dışında belirtilerinden, yan etkilerine ve tedavi yöntemlerine kadar her şeyi genel olarak gastrit hastalığı ile büyük benzerlikler taşımaktadır. Midede yoğun asit üretilmesi neticesinde bir süre sonra mide duvarları zarar görmeye başlar. Hastalığın daha büyük problemlere sebep olmaması için midedeki asit üretimini düşürmek adına sorun yaratan besinlerin tüketilmemesi ve uygun tedavi yöntemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.

Gastrit, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin; Alkol, sigara gibi bağımlılık yaratan maddelerin vücudun geneline olduğu gibi mideye de verebileceği zararlardan kaynaklı, asitli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi sonucunda veya anti-hijyenik koşullardan dolayı vücuda girebilecek olan bakteriler aracılığıyla meydana gelebilir. Çoğunlukla yetişkinlerde görülse de çocuklarda ve yaşlılarda da oluşma ihtimali vardır. Temel olarak kronik gastrit ve akut gastrit olarak iki çeşide ayrılır. Akut gastrit hemen hemen herkeste görülebileceği gibi geçicidir, sorunu yaratan içerikler (Alkol, sigara, asitli içecekler, vb. Gibi) tüketilmediği takdirde veya uygun ilaç tedavisiyle kısa bir süre içerisinde geçer ancak daha az görülen türü kronik gastrit ise kolay kolay iyileştirilemez ve hasta ömür boyu bu rahatsızlığın etkilerine maruz kalabilir. Sadece uzmanların belirlemiş olduğu diyetle ve ilaçlarla hastalığın etkileri azaltılabilir ancak kronik gastriti tamamen yok etmek imkânsız hale gelebilir.

Gastrit hastalığının belirtileri: Midede hafif ya da yoğun bir yanma hissi, şişkinlik, kusma, öğürme, iştahsızlık, kanamalı bir durum söz konusuysa dışkıda veya kusmukta kan görülmesi olarak sıralanabilir. Ek olarak gelişmemiş ülkelerde bu hastalığa çok daha sık rastlanır.

Tedavisi ise birkaç farklı şekilde olabilir. En basiti; eğer hastalığın sebebi zararlı alışkanlıklar ya da tüketilen yiyecek ve içeceklerse öncelikle bunların tüketimi durdurulmalıdır. Sigara olabilir, alkol ya da asitli içecekler olabilir eğer gastrite sebep oluyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu konuda hasta tam olarak neyin gastrite sebep olduğunu anlayamıyor ise bir uzmandan yardım alınmalı, Uzman kişinin yönergelerine ve belirleyeceği diyete uyulmalıdır. Midedeki fazla asidin etkilerini azaltmak ve mide duvarlarındaki tahrişi gidermek için şifalı bitkiler de iyi birer alternatiftir. Gastrit ağız yolundan alınan bakterilerle oluştuğu için hastalıktan uzak durabilmek adına hijyene de önem verilmelidir. Hastalık hiçbir şekilde geçmiyorsa kronik gastrit söz konusu olabilir ve ilaç tedavisi gerekebilir. Bu durumda midede salgılanan asit oranını düşürücü ilaçlar kullanmak şarttır. İlaçlar kronikleşerek sürekli hale gelmiş olan hastalığı tamamen iyileştiremese bile etkilerini azaltacaktır.
" } ] }